Skip to main content

Mobile First – Wat kan jij doen?

Heb jij jouw website al mobile first ingericht? Nee? Dat is heel zonde, je verliest hier namelijk heel veel bezoekers. Uit een onderzoek uit 2019 blijkt het zelfs dat 53.5% van het online verkeer gebeurd via de telefoon. Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat jouw website mobile-friendly is?

1. Design it mobile first – houdt het simpel

Deze tip klinkt misschien raar. Wat ik wil zeggen is; houdt je tijdens het ontwerp nog helemaal niet bezig met je desktop variant. Het leuke aan de websites van tegenwoordig is; Je kunt alle kanten op, per platform. Dat betekent dat je desktop-variant compleet anders kan zijn dan je mobiele-variant. Cool hé! Zorg er dus voor dat je rekening houdt met enkel mobile. Focus je later pas op de rest.

2. Laadtijd – Dat kan sneller…

Een van de belangrijkste factoren voor een prettige ervaring is een snelle laadtijd. Dit kun je op een aantal manieren verbeteren. Lazyload zorgt ervoor dat je content laad afhankelijk van waar je je op de pagina bevindt. De content wordt geladen zodra jij daar heen scrolt. Daarnaast kun je er voor kiezen om verschillende groottes te gebruiken voor je bestanden. Hoe kleiner het bestand, hoe sneller deze laad. Je hebt echt geen 4k foto’s nodig op je telefoon! Het is natuurlijk helemaal verstandig om de verschillende manieren te combineren en je website supersnel te maken!

3. Gebruiksvriendelijkheid – Wat lief!

Open je een pagina op je computer? Dan kun je heel nauwkeurig je muis bewegen om daar te klikken waar jij wilt klikken. Op je telefoon gaat dit wat moeizamer. Zorg er dus voor dat je tijdens het ontwerpen van je website rekening houdt met deze restricties. Hierom wordt ook altijd aangeraden; Ontwerp mobile first. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.

4. Let op je content – Less is More

Dit is een lastige en eigenlijk compleet afhankelijk van je doelgroep. Maar in het algemeen kun je zeggen dat je op een mobiel platform je verhaal zo kort mogelijk kwijt moet. Je bezoekers willen snel een helder antwoord; zorg er dus voor dat zij zo min mogelijk hoeven te lezen.

5. User Experience – Help je bezoekers een handje

Zorg ervoor dat je bezoekers het zo makkelijk mogelijk hebben. We nemen hier als voorbeeld even een formulier invullen. Is het echt nodig om adres, huisnummer, postcode en land in te vullen? Of is dit te herleiden tot enkel postcode en huisnummer? Ook de manier van invullen is belangrijk. Wil je een tekst-input? Of kan het ook gemakkelijk door een checkbox? Denk goed na hoe je dit aanpakt. Het scheelt de gebruiker namelijk heel veel tijd en moeite.

Samengevat: Design je website mobile first.

Meer dan 50% van het online verkeer is mobile. Hierom wil je ervoor kiezen dat je je eerst focust op enkel je mobiele webpagina. Daarnaast wil je dat je pagina snel laad door bijvoorbeeld lazy loading. Wees vervolgens lief voor je bezoekers, zorg ervoor dat zij het zo aangenaam mogelijk hebben. Tot slot wil je je aandacht richten op je content. Zorg ervoor dat deze concreet en helder is. Wij wensen je heel veel succes met het ontwerpen van je mobiele webpagina!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley