Zelf je website beheren
Hallo! Jij bent hier waarschijnlijk terecht gekomen omdat je graag zelf je website wil beheren! Vandaag ga ik je alles vertellen over het beheren en onderhouden van een website. Op zo’n manier, dat dit voor iedereen te begrijpen is. Ook geef ik je aan het einde praktische tips om zeker te weten dat je niet wordt overspoeld met cyber criminelen!
Bij het beheren van een website denk je snel aan het aanpassen en plaatsen van teksten of afbeeldingen. Echter, een website heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Het internet veranderd namelijk razendsnel. Daarom is het belangrijk dat je website snel en veilig blijft. Om mee te gaan met de online ontwikkelingen heeft een website dus updates en optimalisaties nodig. Wanneer je geen kennis hebt van code kan het lastig zijn om zelf je website te beheren. Maar dat hoeft niet, ik vertel je later de oplossing!
Hoe is een website opgebouwd?
Laten we het beginnen met wat achtergrond informatie. Een website bestaat in essentie uit drie soorten code, met alledrie hun eigen taal. We hebben het hier over HTML, CSS en Javascript. Zowel HTML en CSS zijn vrij eenvoudig te leren, maar Javascript is relatief erg lastig.
HTML
HTML kan je zien als het frame of de structuur van de website.
- Welke elementen zijn er op een pagina?
- Welke teksten en afbeeldingen wil je gebruiken?
- Hoe zijn die gelinkt aan andere elementen?
- Staat het element los of zit er nog een grotere box omheen?
CSS
CSS is er om de HTML te voorzien van opmaak.
- Staan elementen naast elkaar of over de hele breedte?
- Hoe groot mag elk element zijn?
- Welke kleuren heeft de pagina?
- Wat gebeurt er op verschillende formaten?
- Wil je animaties op je website?
Javascript
Javascript gebruik je om alle speciale functies op een website werkend te krijgen. Deze codetaal werkt op basis van events. Bijvoorbeeld: ALS de gebruiker dit doet, DAN verschijnt er een pop-up.
- Wil je koppelingen leggen met een database?
- Gegevens verzamelen van een contactformulier?
- Speciale animaties die niet met CSS kunnen nodig?
“Hoe pas ik dan zelf mijn website aan?“
Gelukkig hoef je niet alles te weten over code. Ze hebben namelijk iets bedacht, waardoor je toch zelf je website eenvoudig kan beheren. Het aanpassen van je website doe je via zelf door middel van een Content Management System!*.
Content Management System
Wil je graag je website zelf beheren? Dan is een gebruiksvriendelijk Content Management System (CMS) de beste oplossing. Van het zelf aanpassen en toevoegen van pagina’s, teksten en afbeeldingen tot je boekingssysteem beheren. Met een goed CMS is het allemaal mogelijk.
Nu zijn er diverse content management systemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; Joomla, Jimdo, Wix en Blogger. Echter springt er één met kop en schouders boven alle systemen uit, WordPress
WordPress
Meer dan 30% van de website op het internet draait op dit moment op WordPress. Hiermee is WordPress het meest gebruikte CMS. Dit komt omdat WordPress een een zeer handig en gebruiksvriendelijk systeem is. Wanneer je een website wil laten maken kan je er in de meeste gevallen niet omheen.
De voordelen van WordPress op een rijtje:
Bewezen effectief CMS
Zoals al eerder benoemd is WordPress het meest gebruikte CMS om websites te beheren en onderhouden. Dit geldt niet alleen voor bloggers en kleine bedrijven, ook grote bedrijven gebruiken WordPress. Enkele voorbeelden zijn: Autoblog, BBC, Walt Disney Company, Mercedes en nog veel meer….
Gebruiksvriendelijk bouwen (drag & drop)
Een pagina maken of aanpassen? Geen enkel probleem. Zelf je website bewerken is je kinderspel door het uitgebreide drag & drop systeem. Wij gebruiken hiervoor de betaalde plugin visual composer (voorheen WP Bakery). Voeg zelf gemakkelijk teksten, afbeeldingen of zelfs een slider toe!
Website zelf beheren en onderhouden
Met WordPress is het eenvoudig om zelf je website te onderhouden. Dit doe je door maandelijks je thema , WordPress en de plugins te updaten. Dit gaat met een paar simpele klikken! Daarnaast is het voor de veiligheid belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Toegangkelijk (open source)
WordPress is in principe gratis en daarom voor iedereen toegankelijk. Het enige wat je nodig hebt om op te starten is hosting. Vervolgens installeer je WordPress eenvoudig zelf op de server. De meeste hostingproviders hebben systemen waarmee je dat in een paar minuten hebt geregeld. Vervolgens zijn er diverse gratis en betaalde thema’s en plugins te vinden. Het wordt zo duur als je het zelf maakt!
Altijd up-to-date
Omdat WordPress wereldwijd zoveel in gebruik is, blijft dit CMS met de tijd meegaan. Zo komen er telkens nieuwe software versies en updates uit. Dit voor zowel het CMS, de thema’s en de plugins.
Behulpzame community
WordPress kent dus een groot aantal gebruikers. Al deze gebruikers zitten regelmatig met vragen. Hierdoor zij er online veel antwoorden te vinden over de meest uiteenlopende WordPress vragen. Er zijn bijvoorbeeld hele handleidingen over het maken van een website. Of ben je bijvoorbeeld vergeten hoe je inlogt op WordPress?
Alles is customizable
Het een kan je makkelijker aanpassen het ander maar in WordPress is alles te bewerken en veranderen. Wellicht heb je bij sommige dingen wel de hulp nodig van een webbureau. Met WordPress zijn de mogelijkheden ongekend!
Scoort goed in Google
WordPress is zeer efficiënt. Met de juiste plugins en optimalisaties kan jouw website, net zoals de onze, binnen 2 seconden volledig geladen zijn. Daarnaast pas je eenvoudig de SEO-titels en beschrijvingen voor Google aan.
Conclusie
Kortom, zelf zijn wij helemaal weg van WordPress. Wanneer je een website wil laten maken door Vennix Online, dan maken wij altijd gebruik van dit CMS. Heb je toch nog vragen over de mogelijkheden van dit systeem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!
* Echter, sommige bedrijven hebben erg gecompliceerde websites. Voor een “custom website” zou ik adviseren om niet zelf je site te beheren. Laat dit over aan een ervaren webbureau. Wanneer je weinig kennis hebt van websites kan je namelijk schade doen aan je “custom website”.