Skip to main content

5 Tips die je zelf kunt toepassen

Online veiligheid is belangrijker dan ooit. Er zijn steeds meer websites die Malware verspreiden of phishing gebruiken om achter jouw informatie te komen. Ook zijn er steeds meer hackers die jouw website proberen over te nemen of te verpesten. De vraag is nu, wat kun jij doen om jouw WordPress website te beveiligen tegen hackers?

Waarom wil je jouw WordPress website beveiligen tegen hackers?

Een gehackte WordPress website kan ervoor zorgen dat niet alleen je omzet daalt. Daarnaast doelen ook veel hackers op het verpesten van jouw online reputatie, welke met de dag belangrijker wordt. Hackers stelen vaak gebruikersinformatie en wachtwoorden. Daarnaast installeren ze virussen die jou of je gebruikers oplopen. Hackers kunnen je zelfs de toegang tot je eigen website verbieden. Zij geven je dan de toegang pas terug wanneer je een flinke geldsom betaald. Kortom, je wilt dus echt niet dat jouw website gehackt wordt.

Hoe beveilig ik mijn WordPress website tegen hackers?

Nu je weet waarom het beveiligen van je website zo belangrijk is wil je vast weten hoe je jouw WordPress website beter kunt beveiligen. Er zijn gelukkig een aantal makkelijke stappen om het risico al een heel stuk te verminderen. Wij gaan je hierbij helpen!

1. Houd je WordPress up to date.

WordPress is een open source software. Ik zal je niet te veel lastig vallen met de details hierover, maar doordat WordPress een open source software is wordt deze continue geupdate. WordPress update gelukkig regelmatig zelf hun software. Maar voor grotere updates moet je dit zelf doen. Door je WordPress website regelmatig up te daten zorg je er voor dat deze met de tijd meegaat en dus beter beveiligd is tegen hackers. Let er tijdens het updaten op dat je niet alleen WordPress zelf update maar ook alle plugins en thema’s. Kortom, houdt je WordPress (componenten) dus up to date!

WordPress Updaten | WordPress website beveiligen tegen hackers2. Zorg voor unieke wachtwoorden.

De meeste websites worden gehackt door middel van gestolen wachtwoorden. Deze gestolen wachtwoorden staan opgeslagen in een database aan wachtwoorden. Deze gebruikt een hacker om zo jouw website te bruteforcen. Bruteforcen betekent eigenlijk het eindeloos proberen om jouw wachtwoord te achterhalen. Dit lijkt een heel langdurig taakje, maar met de technologie die tegenwoordig beschikbaar is gaat dit sneller dan je denkt. Zorg er dus voor dat je een lastig, uniek wachtwoord hebt.

Ben je bang dat je je wachtwoord vergeet? Geen zorgen, er zijn tegenwoordig ook veel password managers. Deze helpen jou met het onthouden van je wachtwoorden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat jouw wachtwoorden overzichtelijk worden bijgehouden.

3. Ban accounts die te vaak proberen in te loggen.

We hebben het net even gehad over bruteforcen en het zorgen voor unieke wachtwoorden. Ondanks dat unieke wachtwoorden sterk zijn in het afweren van brute force aanvallen, zijn ze niet perfect. Wil je je website nog beter beveiligen? Zorg er dan voor dat accounts niet meer dan 5 keer kunnen proberen te inloggen. Er zijn hier enkele plugins voor die je in je WordPress website kunt installeren. Een voorbeeld hiervan is Login Lockdown.

Door ervoor te zorgen dat men maar een x aantal keer per sessie kan proberen in te loggen vertraag je de brute force aanval enorm.

4. Kies voor een goede host.

Je host is de belangrijkste bouwsteen in het beveiligen van jouw WordPress website. Een goede host biedt niet alleen extra veiligheid aan, maar zorgt er ook voor dat jouw website een backup heeft.

Wat doet een goede host voor jouw veiligheid?

  • Een goede host houdt de activiteit van jouw website continue in de gaten, op zoek naar afwijkende activiteit.
  • Ze houden hun software en hardware up to date, zodat deze beter in staat is een aanval af te weren.
  • Ze zorgen ervoor dat zij DDOS-bestendig zijn.
  • Jouw data wordt veilig opgeslagen in het geval dat er toch iets gebeurt. Daarnaast hebben zij duidelijke plannen om jouw website snel online te krijgen wanneer deze neergehaald wordt.

5. Zorg ervoor dat je website werkt via SSL / HTTPS

SSL staat voor Secure Sockets Layers en is een encryption-based internet security protocol. Dit klinkt heel duur en gecompliceerd. Maar het zorgt er eigenlijk voor dat het moeilijker is om data te stelen van jouw website. Zodra SSL actief is gebruikt jouw website HTTPS in plaats van HTTP. Een veiliger platform. Je kunt zien of een website HTTPS (SSL) gebruikt door een hangslot, zichtbaar naast de URL.

Om een SSL verbinding te krijgen heb je een SSL certificate nodig.  Deze kun je aanvragen maar wordt ook vaak aangeboden door een host.

Dus, wat kun je ook al weer zelf doen?

We hebben over een hoop dingen gesproken. Van wachtwoorden tot een HTTPS verbinding. Ik zal alles nog een keer op een rijtje zetten wat jij zelf kan doen om jouw WordPress website te beveiligen tegen hackers.

  • Houd je WordPress, Thema’s en Plugins up to date.
  • Zorg voor unieke wachtwoorden en verban accounts tijdelijk die vaak proberen in te loggen. Zo verminder je de kans op een geslaagde brute force aanval.
  • Kies voor een goede host met backup van je website.
  • Zorg voor een SSL certificate zodat jouw website een veilige verbinding heeft.

Door deze stappen te nemen bescherm je je WordPress website tegen hackers. Namens Vennix Online wens ik je veel succes in het toepassen van deze strategieën! Kom je er even niet uit? Neem gerust contact op.

Author Bas Vennix

Bas is eigenaar van Vennix Online en specialist in SEO, Webdevelopment en Conversie Optimalisatie. Door websites te bouwen die presteren helpt hij ondernemers online succes te behalen.

More posts by Bas Vennix