Skip to main content

Regelmatig is het tijd om je website eens op te frissen. Een nieuwe look, een geüpdatete UI, etc. Je voegt nieuwe pagina’s toe en verwijderd verouderde content. Helaas kan het wel eens zo zijn dat Google dit niet mee krijgt. De pagina’s worden door Google nog steeds weergeven, maar wanneer men deze op Google aanklikt krijgen zij een “404 pagina niet gevonden” error. Vandaag gaan we kijken wat we kunnen doen aan deze oude content op Google.

Het weghalen van oude content is heel simpel en kan worden gedaan in een aantal stappen. Ik zal je hier doorheen begeleiden.

1. Redirection

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat mensen niet meer naar de oude pagina’s gaan, mocht er ergens een verloren Google-resultaat zijn. Dan komen de bezoekers toch op jouw site terecht, zo krijgen zij geen 404 fout. Dit doe je door jouw bezoekers te “redirecten” naar de nieuwe pagina’s. Hiervoor wil je  deze plug-in installeren: https://nl.wordpress.org/plugins/redirection/ . Deze plugin maakt het gemakkelijk om redirects in te stellen van de oude pagina’s naar de nieuwe.

2. Yoast

Vervolgens wil je Yoast installeren. De plug-in helpt je met het instellen van titels en beschrijvingen per pagina. Daarnaast voegt de plugin automatisch een XML sitemap toe, zo wordt de website sneller door Google opgepakt. Yoast kun je hier vinden: https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/

3. Google Search Console

Tot slot wil je een Google Search Console account aanmaken voor je website. Dit doe je hier.

Wanneer je de property(website) toevoegt kies je “URL-voorvoegsel”. Hier vul je je “https://naamvanwebsite.nl” in.

Vervolgens wil je deze verifiëren / koppelen met jouw website. Kies “HTML-tag” en kopieer de code die je ziet staan. Dit ziet er zo uit: Content = “DEZE LANGE CODE KOPIEREN”

De code vul je vervolgens in op je website bij: Yoast > algemeen > webmaster tools > Google verification
Als alles goed is gegaan is de website nu gekoppeld en kan je zien hoeveel bezoekers en weergaven er in Google zijn voor de website.

Tot slot wil je de XML sitemap bekend maken bij google. Ga hiervoor naar: Search Console > Sitemaps (in linker balk te vinden). Je ziet: Een nieuwe sitemap toevoegen, vul hier het volgende in “/sitemap_index.xml”.

Door de sitemap bekend te maken zal google sneller de wijzigingen oppakken

Google maar raak!

Na het doorlopen van bovenstaand stappenplan is jouw website safe van oude content op Google. Maar om zeker te zijn van je zaak wil je dit natuurlijk even testen. Probeer maar eens oude content te vinden. En wanneer je deze toch vind, klik er eens op. Gaat er iets fout? Ga dan elke stap nog eens zorgvuldig na, misschien ben je een stapje vergeten. Kom je er echt niet uit? Wij helpen graag!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley