Skip to main content

Wat is user experience en waarom is het zo belangrijk voor jouw website?

Wanneer Google jouw zoekvraag probeert te beantwoorden houdt zij rekening met een aantal zaken. Een hiervan is de gebruikerservaring, beter bekend als de user experience (UX). De gebruikers ervaring is een belangrijk onderwerp binnen webdesign, desondanks krijgt deze toch te weinig aandacht. Vandaag ga ik je uitleggen wat user experience is, waar het uit bestaat en hoe UX-design wordt toegepast.

Wat is user experience design?

User Experience definitie

“User experience (UX) verwijst naar alle interacties die een persoon kan hebben met een website. De gebruikerservaring bestaat uit het gevoel dat een persoon krijgt tijdens het vervullen van taken op een website. Daarnaast focust UX zich op het uiterlijk van de website en op het gebruiksgemak. Het doel van UX-design: de gebruiker helpen om zo effectief, efficiënt en prettig mogelijk zijn taken op een website te vervullen. Wanneer goed toegepast zorgt UX-design ervoor dat een gebruiker vaak niet eens doorheeft dat UX-design is toegepast. Bezoekers die een goed gevoel overhouden aan jouw website zullen vaker terugkomen. Daarnaast zullen zij zich eerder inschrijven voor een nieuwsbrief of jouw producten / dienst afnemen. UX-design is dus veel meer dan enkel iets moois!

Het doel van user experience.

Zoals net al even benoemd; “Het doel van UX-design: de gebruiker helpen om zo effectief, efficiënt en prettig mogelijk zijn taken op een website te vervullen.” Door UX-design juist toe te passen; aandacht te geven aan de behoeften van de gebruiker, bereik je drie belangrijker doelen:

  • een effectieve website – een effectieve website zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk jouw doel bereikt.
  • een efficiënte website – een efficiënte website zorgt ervoor dat de gebruiker snel zijn / haar doel bereikt.
  • een hogere tevredenheid – de gebruiker krijgt een fijn gevoel bij je website, hierdoor komt deze vaker terug.

Wat is het verschil tussen effectiviteit en efficiëntie?

  • Effectiviteit draait om jouw doelen, lees hier meer over in ons artikel over conversie.
  • Efficiëntie draait om de doelen van de bezoeker.

User Experience in de praktijk

In de praktijk gaat user experience om het identificeren en weghalen van barrières en het makkelijk maken van het voltooien van taken. Denk hierbij aan informatie invullen, zoekfuncties, knoppen, etc. UX-design is dus vooral gericht op het weghalen van frustraties en pijnpunten. De klant staat centraal. Wil jij graag je klant laten abboneren op een nieuwsbrief? Zorg ervoor dat dit snel en gemakkelijk kan. Zo is de drempel voor de klant lager en zal deze sneller ja zeggen.

Waaruit bestaat user experience?

De gebruikerservaring bestaat uit 3 delen:

  • Het gebruiksgemak van de website
  • Het gevoel dat jouw website oproept
  • Het uiterlijk van je website

Het gebruiksgemak van de website

Functionaliteit, intuitiviteit en bereikbaarheid. Deze drie woorden staan centraal binnen het gebruiksgemak. Zorg ervoor dat alle acties die jouw klanten uitvoeren natuurlijk aanvoelen. Zorg ervoor dat zij niet hoeven na te denken over hun acties.

Het gevoel dat jouw website oproept

“gebruiksgeluk”, reacties, interactie. Belangrijke woorden binnen deze tak van de gebruikerservaring. Het gevoel dat een website oproept ontstaat gedeeltelijk vanuit het gebruiksgemak; Wanneer een website moeilijk te gebruiken is, zorgt dit voor frustraties e.d. Waarom is dit een losse tak? Het gevoel is een “bonus” op het gebruiksgemak. Het gaat hier om elementen zoals “feedback”: een kleursverandering, geluidje, etc.

Het uiterlijk van je website

Geloofwaardigheid, vertrouwen, harmonie en stemming. Ook het uiterlijk is een belangrijke factor binnen de user experience. Wanneer je website perfecte in elkaar zit, maar er saai uit ziet, zullen klanten toch snel wegklikken. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen het gebruiksgemak, het gevoel en het uiterlijk van je website.

 

Al met al is User Experience Design dus heel belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je bezoekers een fijner bezoek hebben aan jouw website. Het zorgt ook voor een hogere conversie, terugkerend klanten en uiteindelijk een hogere omzet!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley