Skip to main content

Rechtenvrije afbeeldingen; wat, hoe en waarom?

Rechtenvrije afbeeldingen? Wat zijn het? Waarom wil je rechtenvrije foto’s gebruiken en waar kun je deze vinden? Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over de prachtige wereld rondom rechtenvrije afbeeldingen.

Wat zijn rechtenvrije afbeeldingen?

Heel simpel gezegd: “Rechtenvrije afbeeldingen zijn afbeeldingen die je overal kunt gebruiken zonder daardoor in juridische problemen te komen.” Het gaat dus om copyright-free content. “Foto’s die je mag gebruiken zonder dat je rechten aantast, zijn rechtenvrije foto’s.” Wanneer een foto publiek domein is, mag deze door een ander gebruikt worden. Echter mag deze het werk niet aanpassen zonder toestemming. Er zijn een hele hoop regeltjes omtrent rechtenvrije afbeeldingen, pas dus goed op!

Waarom wil ik rechtenvrije afbeeldingen gebruiken?

Het gebruik van rechtenvrije afbeeldingen is af en toe heel wazig. Welke foto/afbeelding mag je nu wel gebruiken en welke niet? Er zijn een hoop regels waar je je aan moet houden. Gebruik dus nooit zomaar een afbeelding die je ergens online hebt gevonden. Je kunt namelijk een hoop juridische problemen krijgen wanneer je deze regels breekt. Lees snel verder om te ontdekken waar je op moet letten en hoe jij toch fantastische afbeeldingen kunt gebruiken!

Afbeeldingen met auteursrecht

Auteursrecht rust op bijna elke afbeelding. Hierbij maakt het niet uit of het nou om een logo, illustratie, foto, grafisch ontwerp, infographic, of iets anders gaat. Weet je niet zeker of er sprake is van auteursrecht? Dan kun je er beter maar van uitgaan dat dit het geval is. Let op dat je ook geen afbeeldingen van social media gebruikt. Deze hebben net zo goed auteursrecht en kunnen dus voor problemen zorgen.

Wanneer kun je een (rechtenvrije) content dan wel gebruiken?

Jouw eigen geschoten foto’s zijn altijd rechtenvrij. Ook zijn er veel websites die (gratis of betaald) rechtenvrije afbeeldingen aanbieden. Wanneer je deze afbeeldingen download of koopt mag je deze gebruiken. Deze foto’s zijn vaak van hoge kwaliteit. Let wel op, vaak zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je gratis rechtenvrije afbeeldingen gebruikt.

Waar kan je rechtenvrije afbeeldingen vinden?

Naast het schieten van eigen fotos kun je dus ook afbeeldingen downloaden of kopen. Waar kan je dit doen? Zelf zijn wij een fan van de gratis rechtenvrije fotos van Pexels, Pixabay en Unsplash. Wanneer je een groter assortiment wilt en geen probleem hebt om hier geld aan te besteden raden we je Shutterstock of Adobe Stock aan.

Embedden van afbeeldingen

Wil je een afbeelding gebruiken waar auteursrecht op staat? Dan heb je geluk, soort van. Het embedden van een afbeelding is toegestaan. Hierbij blijft de afbeelding op de website staan waar je deze hebt gevonden. Je plaatst een code, waardoor de content op jouw website komt. Het nadeel hiervan is dat het vaak langer duurt voordat de afbeelding is geladen. Zo krijg je een langzamere website en dat heeft meer impact dan je denkt. Gebruik het embedden dus enkel wanneer er echt geen andere oplossing is. Daarnaast ben je door embedding niet verzekerd van een future-proof website. Wanneer de afbeelding wordt verwijderd van de originele website, is deze ook niet meer zichtbaar op de jouwe. Wil je toch afbeeldingen embedden? Let dan op dat je hélemaal niks aan de afbeelding verandert. Anders kun je wel in de problemen komen.

Rechtenvrije content, in a nutshell

Wil jij een mooie website, maar wil je niet in de problemen komen? Gebruik dan eigen of rechtenvrije content. Zo ben jij verzekerd van jouw succes. Het embedden van content is een optie, maar niet altijd aan te raden. Gelukkig is de wereld van rechtenvrije afbeeldingen reusachtig en je bent vrijwel zeker dat jij de content die je nodig hebt kunt vinden. Succes!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley