Skip to main content

Een gratis website maken: is het verstandig en waar moet je op letten?

Één ding is zeker. Wil je een effectieve website? Een website die resultaat boekt? Blijf dan weg bij tools om gratis websites te maken! Toch zijn er ook redenen om wel gratis een website te maken. Vandaag ga ik je vertellen wat wij vinden en waar je op moet letten, en vooral waarom het eigenlijk niet verstandig is om zelf een website te maken met deze gratis tools.

Wij raden het sterk af!

Er zijn allerlei redenen waarom wij het sterk afraden om een gratis website te maken. Zo wordt je al snel beperkt in je mogelijkheden of krijg je allerlei advertenties op je website. Om alles overzichtelijk te houden zullen wij de redenen opsplitsen in twee groepen. De beperkingen en de kwaliteitsproblemen.

De beperkingen

Wanneer je een website wilt maken door middel van tools zoals Wix loop je al snel tegen beperkingen aan. Denk hierbij niet alleen aan gelimiteerde design-keuzes, maar ook qua technische support zul je een hoop missen. Loop je ergens tegenaan? Dan zul je het helemaal zelf moeten oplossen. Hieronder hebben wij de beperkingen even kort in een lijstje gezet:

  • Design-keuzes zijn vaak erg gelimiteerd
  • Weinig tot geen support
  • Geen eigen domeinnaam, dit komt als niet professioneel over.
  • Websites zijn vaak erg traag
  • Weinig opslag
  • Weinig tot geen ondersteunende diensten (Zoals SEO)

De kwaliteitsproblemen

Naast de beperkingen loop je ook tegen kwaliteitsproblemen aan. Denk hierbij aan het UI en UX-design of een professionele eigen huisstijl. Een website ingericht voor succes kun je eigenlijk direct vergeten. Een gratis website, gemaakt met de “geweldige” tools,  zal zelden een groot aantal bezoekers trekken.

Eigenlijk betaal je dus toch

De bovengenoemde punten zijn niet alleen vervelend, maar zorgen er voor dat je eigenlijk toch betaald. Wil je direct van de problemen af? Dan betaal je vaak geld en is de website dus niet meer gratis. Wil je niks betalen? Dan kost het vaak uren aan tijd. Uiteindelijk betaal je dus eigenlijk toch voor een “gratis” website. Kortom, wij raden het sterk af om gratis tools te gebruiken om een website te maken.

Wil je toch echt zelf een gratis website maken? Let dan goed op!

Uiteindelijk maak jij natuurlijk de keuze. Wil je toch echt zelf een website maken? Let er dan goed op dat je weet wat welke tool aanbiedt. Zelf gebruiken wij deze tools natuurlijk nooit. Ik kan je dan ook echt niet vertellen of Wix beter is dan Jouwweb. Wel kan ik je vertellen dat het heel verstandig is om een lijstje te maken met je eisen en wensen. Vervolgens gebruik je dit lijstje om te kijken welke tool het best bij je past. Zo kun je gemakkelijk een tool kiezen die werkt voor jou. Of ja, voor zover deze gratis tools werken.

Zijn er dan toch redenen om deze tools te gebruiken?

Ja, die zijn er! Wil je even snel een test-website maken, dan zijn deze tools heel handig. Je kunt dan snel kijken of je jouw idee nog steeds gaaf vind wanneer deze daadwerkelijk vorm heeft gekregen. Vind jij het niet erg als je een langzame website hebt, of dat je website een aantal advertenties weergeeft? Ook dan kunnen de tools handig zijn. Nogmaals, we raden het af, maar als je er echt niet mee zit dat je beperkt wordt, dan zijn de tools heel handig!

Nogmaals; wij raden de gratis tools sterk af!

Wil je snel even een website maken? Natuurlijk, gebruik dan een gratis tool. Wil je een website die werkt? Dan raden wij het sterk af. Gratis websites hebben zoveel beperkingen en kwaliteitsproblemen dat het het echt niet waard is. Laat je website maken door een professional! Dat hoeft ook echt niet duur te zijn. Sterker nog, bij ons heb je al een website voor slechts 395-. Kortom, je betaalt uiteindelijk toch wel voor een website, ook als de tools claimen dat ze “gratis” zijn. Wees verstandig en ga voor kwaliteit. Daar heb je echt iets aan.

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley