Skip to main content

Wat doet een webdeveloper?

Een webdeveloper is in essentie verantwoordelijk voor het bouwen en ontwerpen van een website. Dit doet hij/zij met code of door te werken in een CMS zoals WordPress. Daarnaast zie je dat veel developers naast deze skills nog veel meer kunnen: vaak is de developer vanaf het begin aanwezig en denkt niet alleen actief mee aan de uitstraling, maar vooral juist aan functionaliteit en effectiviteit. Zo ontwikkelt de developer de hele website van begin tot eind. De eisen van de opdrachtgever staan hier natuurlijk centraal.  Sterker nog, bij Vennix Online werken wij vaak samen met de opdrachtgever. Het doel is om een website te maken die niet alleen mooi is, maar ook resultaat boekt. Een hele uitdaging dus!

Om goed in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van gebruikers houdt de Webdeveloper de nieuwste ontwikkelingen goed in de gaten. Zo laat hij/zij zich inspireren om een website te maken die het écht goed doet. De webdeveloper moet er natuurlijk ook op letten dat deze de mogelijkheden van systemen goed inschat. Je hebt namelijk vrij weinig aan een hele gave website die steeds crasht…

Een goede webdeveloper zorgt voor een functionele, effectieve website

Een webdeveloper houdt zich dus bezig met het ontwikkelen van websites. Maar wat betekent dit? In essentie is het zijn taak om websites te ontwerpen en bouwen. Maar daar houdt het niet op; een goede developer weet namelijk hoe je een website ontwikkelt die aansluit bij de eindgebruiker. Door UI & UX efficiënt in te zetten weet hij/zij een website te realiseren die mooi en effectief is. UI staat voor User Interface en draait om het gebruiksgemak. UX staat voor User Experience en draait om de ervaring van de gebruiker. Een goede webdeveloper overlegt veel met de opdrachtgever en zorgt dat de eisen worden behaald. Denk hierbij aan zaken zoals het behalen van een minimaal aantal inschrijvingen voor de nieuwsbrief (het gaat hier vaak om percentages).

Verschillende soorten Web developers

Er zijn diverse soorten softwareontwikkelaars; Front-end developers, backend-developers, full-stack developers en app ontwikkelaars. De eerste drie focussen zich met name op websites. Ik zal hier even toelichten wat deze inhouden.

Front-end developer

Een front-end developer is verantwoordelijk voor de technische voorkant van een website of applicatie en is de verbinding tussen ontwerpers en programmeurs die de technische code bouwen. Een front-end developer is vaak gespecialiseerd in een framework (zoals Bootstrap), opmaaktaal (CSS/HTML) en scripttalen zoals Javascript. Een front-end developer zorgt er dus eigenlijk voor dat het design van de ontwerpers tot leven komt op de website.

Back-end developer

Een back-end specialist werkt aan de achterkant van een website, applicatie of programma. Hij/zij is veelal gespecialiseerd in een specifieke programmeertaal of een framework (Bijv. PHP, Java, C# of Python). Bij back-end functionaliteiten kun je denken aan bezorgprocessen.

Voorbeeld: De front-end laat jou een mooie pagina zien, maar wanneer je een bestelling plaatst moet dit niet alleen een andere mooie pagina weergeven. Je wilt dat je pakketje daadwerkelijk aankomt. Hier komt de back-end bij kijken. In de back-end gebeuren allerlei processen die ervoor zorgen dat jouw bestelling aankomt bij het juiste bedrijf / de juiste persoon, dat de betaling slaagt, etc. De back-end draait dus om de processen die jij als klant misschien niet direct ervaart, maar zeker belangrijk zijn voor het succes van de website.

De hierboven genoemde ‘back end’ bestaat uit een aantal onderdelen. Het gaat hier om een database (waarin gegevens worden opgeslagen), een server (waar de database op draait) en de applicatie (de eerste die de gegevens ontvangt uit de front end). De back end developer werkt in alle drie deze onderdelen. Hij/zij zorgt er niet alleen voor dat ze alle 3 werken, maar zorgt er ook voor dat ze goed met elkaar samenwerken en communiceren.

Full-stack developer

Een full stack developer is een programmeur die, zoals de naam al verraad, zowel front-end als back-end en soms ook devopswerkzaamheden verricht. Het is een allrounder die een breed inzetbaar is. Doordat de full-stack developer kennis heeft van bijna alle vlakken binnen het ontwerpproces heeft hij/zij vaak een controlerende rol. De full-stack developer stuurt de front- en back-end developers vaak aan zodat zij, met hun specialisme, de taken sneller en effectiever kunnen oplossen terwijl de full-stack developer bijspringt waar nodig en het proces nauw in de gaten houdt.

App ontwikkelaar

In tegenstelling tot de andere developers focust een app-ontwikkelaar zich op het creëren van apps. Het kan hier gaan om spelletjes, maar ook om meer functionele toepassingen. Denk hierbij aan bankier apps of de nu.nl app.

Blogs

Een goede webdeveloper gaat mee met de tijd. Hij/zij houdt zich niet alleen bezig met het bouwen van websites (en web-applicaties) maar zorgt ook dat hij/zij alles weet van de huidige trends. Hierom leest hij/zij veel blogs en probeert veel nieuwe dingen uit. Vaak zijn webdevelopers extreem nieuwsgierig en gedreven om het beste resultaat te halen. Ik kan zelf bijvoorbeeld niet wachten op de 2021 versie van het blogbericht over Google’s 200 Ranking Factors.

Wil jij een website die echt resultaat boekt?

Wil je een webdeveloper die écht met je mee denkt? Kies dan voor Vennix Online. Wij werken samen met jou aan een website die perfect aansluit bij jouw doelgroep. Een website die presteert!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley