Skip to main content

Online communicatie, wat werkt het best voor jou?

Het was eigenlijk al heel handig, maar door de huidige situatie is het helemaal opgeblazen; Online communicatie. Maar welke dienst werkt het best voor jou en jouw bedrijf? Er zijn tegenwoordig honderden applicaties die jou kunnen helpen. Vandaag geef ik je een simpel 3-stappenplan om een keuze te maken. Daarnaast neem ik je mee door mijn 2 favoriete vormen van online communicatie: Discord en Teamviewer.

1. Weet wat je wilt

Voordat je op zoek gaat naar een online communicatie dienst is het handig om een doel voor ogen te hebben. Zo kun je gemakkelijk kijken of de dienst bij jou past. Zelf maak ik vaak een soort checklist van eisen én een checklist aan wensen. Zo kan je gemakkelijk zien welke dienst zich het best leent voor je doelen. Ben je enkel op zoek naar snel contact via telefoon en tekst? Dan is Whatsapp misschien al wel genoeg. Wil je anderen met je scherm mee laten kijken? Dan zou ik waarschijnlijk Discord of Teamviewer aanraden. Het is dus extreem belangrijk dat je weet wat je wilt.

2. Kies een aantal kandidaten

Nadat je je lijstje hebt klaargemaakt is het verstandig om deze te gebruiken om een aantal kandidaten te selecteren. Wanneer je een communicatiedienst gebruikt is het namelijk extreem belangrijk dat niet alleen jij, maar ook je medewerkers goed met de dienst overweg kunnen. Door een aantal kandidaten te selecteren heb je een keuzemenu. Test alle diensten uit met je medewerkers en vraag hen om feedback. Zo kun je gemakkelijk zien welke dienst wel of juist niet in de smaak valt.

3. Maak je keuze

Nadat je de feedback hebt verzameld en de programma’s / diensten hebt geprobeerd is het tijd om een keuze te maken. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Zit je te twijfelen? Geen zorgen, soms kan het juist handig zijn om meerdere diensten te gebruiken. Zorg dan wel dat je heldere afspraken hebt over welke vorm van online communicatie waarvoor gebruikt wordt.

Mijn favoriete vorm van online communicatie

Je hebt nu een simpel stappenplan om te kijken welke vorm(en) van online communicatie bij jouw bedrijf passen. Ik zal je nu nog even meenemen door mijn favorieten: Discord en Teamviewer

Discord is mijn favoriete online communicatie platform

Discord is by far mijn favoriete vorm van online communicatie. Oorspronkelijk is het platform gecreëerd voor gamers, maar tegenwoordig wordt het door allerlei bedrijven en communities gebruikt. Het platform levert een aantal heel handige opties; Je hebt je standaard tekst- en voice-kanalen. Maar je kunt ook je scherm delen naar de mensen in je ‘call’. Sterker nog, iedereen kan zijn scherm delen op het zelfde moment, heel handig wanneer je dingen met elkaar wilt delen. Soms wil je dat niet iedereen zomaar bij informatie kan of een bepaald gesprek kan bijwonen. Hiervoor heeft Discord een rollensysteem. Zo kan men per persoon een rol (of meerdere rollen) toewijzen. Deze rollen bepalen wat de gebruiker wel of niet kan zien, bijwerken of verwijderen. Discord is voor mij ideaal als online communicatie platform en ik gebruik het zelf dan ook dagelijks. Één nadeel; Discord kan geen controle geven over iemand anders zijn apparaat. Hier komt Teamviewer bij kijken.

Ik kan niet zonder Teamviewer

Ondanks dat Discord voor mij een ideaal platform is, kan ik niet zonder Teamviewer. En dit heeft één reden: ‘remote control’. Er zijn natuurlijk situaties waarbij het handig is om even iemand zijn apparaat over te nemen. Hierbij komt Teamviewer kijken. Teamviewer legt een verbinding tussen jou en het device van je partner in crime. Teamviewer is heel gemakkelijk maar toch heel veilig, je moet elkaar namelijk een code geven om toegang te krijgen tot de ander zijn of haar device, deze code verandert eens in de zoveel tijd (of wanneer je Teamviewer herstart). Maak je trouwens geen zorgen dat de ander je device compleet over neemt; jij hebt altijd nog de controle om de verbinding met de ander te verbreken.

De combinatie tussen Discord en teamviewer is voor mij fantastisch. Zo bespreek ik dingen in Discord terwijl ik iemand help via Teamviewer. Via discord deel ik mijn tweede scherm zodat de ander kan zien waar ik bijvoorbeeld mijn informatie vandaan haal. Online communicatie is geweldig, zeker wanneer je de tools gebruikt die jij nodig hebt!

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley