Skip to main content

Wat is zoekmachine optimalisatie? (SEO)

Dit is misschien wel de vraag die ons het meest gesteld wordt: “Wat is zoekmachine optimalisatie?”. En waarom is het ó zo belangrijk? Vandaag vertellen wij je haarfijn wat SEO is en waarom jij wil dat jouw website geoptimaliseerd is voor SEO.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Zoekmachine optimalisatie, ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimalisation), wordt gebruikt om websites hoger te laten ‘ranken’ in Google. Belangrijk: het gaat hier om de niet-betaalde zoekresultaten. Er zijn namelijk ook advertenties ‘Google AdWords’ die Google boven deze niet-betaalde zoekresultaten plaatst. Door de optimalisatie van je website verhoog je de vindbaarheid binnen zoekmachines. Naast het optimaliseren van je website zijn er natuurlijk ook nog een hoop andere aspecten die meetellen in de ‘ranking’. Denk hierbij aan content optimalisatie en linkbuilding. Deze bespreken we zo, maar voor nu; wil jij een website die scoort? Pas dan zoekmachine optimalisatie toe!

Website optimalisatie

De meest voor de hand liggende (maar ook super belangrijke) manier om Google (en andere zoekmachines) te vertellen dat jouw website goed is is een geoptimaliseerde website.

Een van de belangrijke ‘ranking factors’ van Google is de laadsnelheid. Door de techniek op de website te optimaliseren verbetert de (laad)snelheid van de website. Denk hier bijvoorbeeld aan afbeelding optimalisatie, bestanden comprimeren, browsercaching en nog veel meer. Naast de laadsnelheid is het belangrijk dat je website is gebouwd “schone” code. Dit betekent eigenlijk: “Bouw je website zonder overbodige code.” Zorg er dus voor dat je website én snel én net is. Dat vind Google fijn.

Content optimalisatie

Het schrijven van teksten is een groot onderdeel van SEO. Makkelijk, toch? Helaas is het vaak toch moeilijker dan het lijkt. Vaak wordt het schrijven van SEO teksten gezien alsof je voor zoekmachines schrijft. Maar dit is niet het geval. De bezoeker staat centraal, schrijf je teksten dan ook met jouw doelgroep in gedachten. Soms is hier een doelgroep onderzoek voor nodig. Vervolgens is het de kunst om de ‘belangen’ van Google subtiel te verwerken in deze teksten. Om écht goede teksten te schrijven wordt er een zoekwoorden onderzoek gedaan. Hierin komen belangrijke zoekwoorden boven water die vervolgens gecategoriseerd worden in clusters. Aan de hand van deze clusters worden de teksten dan weer geschreven. En zo ‘rank’ je dus beter op jouw zoekwoord, maar ook op meerdere zoekwoorden. Win-win!

Linkbuilding – interne links en backlinks

Linkbuilding is erg complex en hierom zullen wij er niet al te diep op in gaan.

In het kort gaat linkbuilding over het opzetten van een goede link-structuur op je website. Het meest waardevolle is het verzamelen van linkjes van relevante websites naar jouw website. Maar ook het intern linken van pagina’s en verwijzen naar belangrijke bronnen is erg waardevol. Wat zijn interne links en wat zijn backlinks?

De interne links worden gebruikt om binnen jouw website gemakkelijk van de ene naar de andere pagina te gaan. Je leidt de bezoeker eigenlijk door de verschillende pagina’s van jouw website heen. Op deze manier kun je belangrijke pagina’s of relevante onderwerpen aan het licht brengen. Kortom, interne links zorgen ervoor dat de bezoeker door jouw website geleid wordt.

De backlinks worden gebruikt om zoekmachines te laten zien waar belangrijk informatie staat. Deze backlinks hebben een bepaalde linkwaarde. Zo beïnvloeden ze de Pagerank van je website, de domeinwaarde en de paginawaarde. Deze waarden zijn voor Google erg belangrijk om te bepalen hoe populair een website eigenlijk is en dus hoe hoog deze in de zoekresultaten komt te staan. Kortom, linkbuilding is extreem belangrijk.

SEO is onze passie.

We hebben je een voorproefje gegeven van de wereld van SEO. Wil je écht succesvolle zoekmachine optimalisatie? Kies dan voor een SEO-specialist. SEO is onze passie. Onze websites worden dan ook altijd gebouwd met SEO in ons achterhoofd. Wat betekent dat? Onze websites zijn snel, net en optimaal ingericht voor zoekmachine optimalisatie. Naast het bouwen van professionele websites bieden wij SEO diensten. Zo helpen wij jou naar de top! Kortom, wil jij online succes? Kies voor Vennix Online.

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley