Skip to main content

WordPress website maken

Wanneer je vroeger een website wilde moest je alles (laten) coderen. Woordje voor woordje, regeltje voor regeltje werd jouw website opgebouwd. Gelukkig is het tegenwoordig veel makkelijker en vooral sneller; WordPress is namelijk dé oplossing. WordPress is een Open Source Content Management System (CMS). Een CMS, ook wel content-beheersysteem genoemd, is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt dat men eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Op het moment van schrijven gebruiken 39.4% van de website WordPress als CMS, blijkt uit een onderzoek van W3techs. Maar waarom wordt WordPress zoveel gebruikt?

Waarom WordPress

WordPress heeft veel voordelen, zo is het CMS opensource en relatief gemakkelijk te gebruiken. Wij hebben de voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.

3 grote voordelen

Open Source CMS

Zoals hierboven al kort vermeld is WordPress een Open Source CMS. Open Source software is software waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of toeslagen. Dit betekend niet alleen dat het geen kosten oplevert, maar het zorgt er ook voor dat de software continue beter wordt. Win-win! Doordat WordPress Open Source is wordt de software ook vaker en sneller geüpdatet. Hierdoor kan je makkelijker mee met de trends en kom je niet achter te liggen. Let wel op dat je je plug-ins ook checkt! Hierover wordt meer verteld in een volgend kopje.

WordPress is betaalbaar én gemakkelijk!

Doordat WordPress Open Source is is het in principe gratis te gebruiken. “In principe” is hierbij wel een belangrijke voetnoot. Om je website online te krijgen heb je een host nodig, dit kost natuurlijk wat. Wanneer je een écht hele gave website wilt maken heb je vaak bepaalde thema’s en plug-ins nodig. Deze kosten vaak ook geld. Maar niet getreurd, je kan al hele toffe websites maken zonder deze thema’s en plug-ins en hosting is vaak niet heel duur. Naast dat WordPress zelf gratis is is het ook extreem makkelijk. Zo heb je vaak al een webpagina binnen een paar uur. Kom je er even niet uit? Het internet staat bomvol met tutorials!

Zoekmachine-vriendelijke (SEO-proof)

WordPress en zoekmachines gaan hand in hand. WordPress websites zijn namelijk van zichzelf al redelijk SEO-geoptimaliseerd. Maar alsnog is Zoekmachine optimalisatie (SEO) super belangrijk. Maar waarom is dit zo belangrijk? Heel kort door de bocht: Wat heb je aan een website die niet gevonden wordt? Gelukkig doet WordPress al heel veel voor jouw SEO-waardes. Wil je nóg een stapje verder? Dan is er met de SEO plugin van Yoast (135 miljoen downloads). Deze gebruiken wij als SEO-specialisten natuurlijk ook!

Duizenden Thema’s / plug-ins

Met meer dan 11.000 Thema’s en 50.000 plug-ins is WordPress een monster in de CMS-wereld. Door deze grote hoeveelheid thema’s en plug-ins is er voor ieder wat wils. Wil jij een overzichtelijk website zonder al te veel poespas of wil je juist een over-the-top website? Het kan allemaal. Plug-ins en Thema’s maken je het leven rondom WordPress zo veel makkelijker. Sterker nog, Vennix Online werkt zelf ook heel veel met Thema’s en Plug-ins. Écht een aanrader!

De WordPress website maken

Je kan direct beginnen met het maken van een WordPress website, het is écht niet moeilijk! Let wel op, wil je een website die écht resultaat boekt? Dan raden wij het je af om zelf een website te maken. Er komt namelijk veel meer kijken bij het maken van een website. Lees daar meer over in ons blogbericht: ‘gratis website maken‘. Wij hebben het in dit blogbericht veel over Wix, maar een aantal argumenten tellen ook voor WordPress websites. Voor een écht effectieve website raden wij een specialist aan. Wil jij toch een website zelf maken? Of maakt het je niet zo veel uit of je website veel bezoekers binnenhaalt en een hoge conversie heeft? Maak dan je website zelf met WordPress. Hier is hoe:

How to get started?

  1. Allereerst ga je naar de WordPress website. Klik op de grote blauwe knop: “Start je eigen site”.
  2. Maak een account aan of log in met een Google account.
  3. Kies een domeinnaam (Om je website te testen raden wij je aan om te beginnen met een gratis jouwurl.wordpress.nl website aan de slag te gaan)
  4. Kies een abonnement (let op, boven in kun je ook selecteren: “Weet je het nog niet zeker? Start met een gratis site.”)
  5. Je site is gemaakt! Leef je uit!

Kleed je website aan!

Natuurlijk is website nu nog heel simpel. Je hebt eigenlijk nog niets gedaan. Als je aan de rechterkant van de pagina kijkt zie je een soort “to-do list”. Hier laat WordPress je kennismaken met een aantal tools die je kunt gebruiken om je WordPress website te maken. Wij raden je aan om deze te doorlopen. WordPress is namelijk heel makkelijk en visueel. Hierdoor leer je heel snel hoe alles werkt. Daarnaast leer je veel sneller door zelf te “spelen” met WordPress dan door alles blindelings over te nemen. Kom je ergens niet uit? Google en YouTube staan vol met goede tutorials. Ik raad persoonlijk aan om alles in het Engels op te zoeken, er is namelijk nóg meer te vinden in het Engels, maar maak je geen zorgen. Het internet staat ook bomvol met Nederlandse handleidingen.

Succes met het maken van je WordPress website

WordPress is fantastisch; Gratis, Open Source, gemakkelijk te gebruiken en een overvloed aan online tutorials. Ik teken er voor.

 

 

 

Author Wesley

Wesley is een creatieve specialist op het gebied van SEO en Grafisch Design. Zijn enthousiasme zorgt voor jouw online succes.

More posts by Wesley